Sosyal Medya

Dünya

İsrail’den yeni yerleşim kararı

İsrail Yerel Planlama Komitesi, işgal edilen Batı Şeria topraklarında 184 yeni Yahudi yerleşim birimi inşasına onay verdi.



Yerel Planlama Komitesi’nin çarÅŸamba günü aldığı karara göre, DoÄŸu Kudüs’ün kuzeyinde, yeÅŸil hattın ötesinde bulunan ‘Harhuma C’ ve Bisgat Zeev adlı Yahudi yerleÅŸim bölgelerinde 184 yeni konut daha inÅŸa edilecek. Konutlardan 144’ü Ebu Ganim dağındaki Harhuma’ya, 40’i ise Bisgat Zeev’e inÅŸa edilecek.

Filistin KurtuluÅŸ Örgütü’nün üst düzey üyesi Hanan AÅŸravi, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Ä°srail’in ABD arabuluculuÄŸunda gerçekleÅŸtirilen barış görüÅŸmelerini rayından çıkarmakla suçladı.

AÅŸravi, “Åžurası çok açık ki Ä°srail halihazırda devam eden barış görüÅŸmelerini yıkıma uÄŸratmak ve bölgede ÅŸiddeti provoke etmek için mümkün olan her ÅŸeyi yapmıştır” dedi. Ä°srail’i uluslararası hukuku çiÄŸnemekle suçlayan AÅŸravi, uluslararası toplumu önlem almaya çağırdı.

YerleÅŸim birimi inÅŸa edilmesi planlanan iki bölge de Ä°srail’in 1967’deki Altı Gün SavaÅŸları’nda ele geçirdiÄŸi ve daha sonra ilhak ettiÄŸi bölgede bulunuyor. Ä°srail bu iki yerleÅŸim bölgesini Kudüs’ün bir parçası olarak görüyor. Ancak Ä°srail’in ilhak kararı uluslararası alanda tanınmış deÄŸil.

Yerleşim inşası hız kesmiyor

Ä°srail Ä°mar ve Ä°skân Bakanlığı, kısa süre önce Kudüs’ün kuzeyindeki Ramat Slomo Yahudi yerleÅŸim bölgesinde 378 konutun inÅŸa edilmesini öngören ihaleyi onaylamıştı.

YerleÅŸim birimlerinin inÅŸasının hız kesmemesi Filistinliler tarafından barışın önündeki en önemli engellerden birisi olarak görülüyor. Ä°srail ise, Filistinlilerin Ä°srail’i Yahudi devleti olarak tanımayı reddetmesinin barışın önüne geçen ana sebeplerden biri olarak görüyor.

Ä°srail Ä°statistik Kurumu verilerine göre Batı Åžeria ve Kudüs'te 2012 yılında bin 133 yeni konut inÅŸasına baÅŸlanırken, 2013 yılında bu sayı 2 bin 534'e ulaÅŸtı.

YerleÅŸim birimleri inÅŸasında bir önceki yıla göre, yüzde 132'lik artış yaÅŸandığı belirtilen kurum raporuna göre, Tel Aviv'de ise Batı Åžeria ve Kudüs'e kıyasla yapımına baÅŸlanan yerleÅŸim birimi sayısında yüzde 19 düÅŸüÅŸ oldu.

DoÄŸu Kudüs ve Batı Åžeria’da 500 binden fazla Ä°srail yerleÅŸim biri bulunuyor. YerleÅŸim birimlerinin bulunduÄŸu bölgede yaklaşık 2 milyon 800 bin Filistinli yaşıyor.

Ä°srail ile Filistin barış müzakereleri, Ä°srail'in Batı Åžeria ve Kudüs'teki yerleÅŸim faaliyetlerini durdurmayı reddetmesi üzerine 2010 yılının ekim ayında kesilmiÅŸ, daha sonra ABD'nin aracılığıyla geçen yıl temmuz ayında tekrar baÅŸlamıştı. GörüÅŸmelerin 29 Nisan’a kadar devam etmesi öngörülüyor.

http://www.aljazeera.com.tr/haber/israilden-yeni-yerlesim-karari-0

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.